Primaria comunei Tortoman:

Str. 1 Decembrie nr. 32, cp. 907290

Telefon: +40/241/827111

Fax: +40/241/811850

 
Acces rapid:

- Prefectura judetului Constanta

- Consiliul Judetean Constanta

- Presedintia Romaniei

- Guvernul Romaniei

- Senatul Romaniei

- Camera Deputatilor

 

 

Accesul liber la informatie este un drept al fiecarui cetatean, reglementat prin Constitutie. Tehnologia ne ajuta acum sa fim mai aproape de locuitorii pe care trebuie sa ii deservim si cred ca prin acest site vom reusi sa imbunatatim relatia dintre administratie si cetatean ...

 

primar Lucian CHITIC


 

Pornind din municipiul Medgidia, pe soseaua care merge in directia nord – vest spre comuna Silistea, la o distanta de 10 km, primul sat care se intalneste este Tortoman, format din romani care se stabilesc aici prin anul 1885, primii fiind mocani veniti cu oile din Ardeal, colonizati aici cu cate 30 ha pamant de familie.

        Printre primii care au venit au fost Ion Boros, Radu Cazacu si altii. Unii dintre ei au ajuns mosieri  cu sute de hectare de pamant. Dupa ei au venit tarani muncitori din comunele Ianca, Sutu, Golasel, Viziru din judetul Braila care au fost la fel improprietariti cu cate 30 ha teren agricol de familie.

    Toti locuitorii s-au ocupat cu agricultura si cu cresterea animalelor,datorita dealurilor din jurul satului, pe care le foloseau ca pasune naturala. Astazi aproape toti locuitorii satului se ocupa cu agricultura si crestere vitelor.

         Cele mai vechi date, privind istoria comunei Tortoman, sunt din anii 1641-1642. Aceste date sunt inscrise intr-un „defter” (caiet – limba turca) de „avariz hane” (biruri plarite Portii Otomane – limba turca ) al „livalei” (regiune – limba turca) Silistra, in care Kazaua Karasu, alias Tekfur-golu (Medgidia de astazi) apare inscrisa cu 16 sate, printre care si satul Tortoman, astazi comuna Tortoman. Toate aceste inscrisuri se afla in „Basbakalic Arsivi” din Istambul, Maliyeden Mulevver Defterler nr. 12.584, pag.39-45 si 158-172.

       Numele comunei vine din limba turca, unde cuvantul „torto” inseamna turta cu ulei.

       Satul Tortoman a fost infiintat si locuit de catre turci pana in anul 1878. Dupa alipirea Dobrogei la tara mama si , dupa plecarea turcilor, intre anii 1880 – 1885, satul Tortoman a fost repopulat cu romani veniti din Transilvania si din Tara Roamaneasca, respectiv din partile Brailei, din zona satului Viziru.

       Cei mai multi dintre urmasii romanilor veniti sa populeze zona se afla si acum in comuna Tortoman.

 

 

| Acasa | Localizare | Populatie | Istoric | Economie | Patrimoniu | Cont@ct |

.: vizualizare optima: 1024/768 px, IE6 sau Firefox2, flash, .pdf reader :.

2012 © Primaria comunei Tortoman.
   v2.0   Toate drepturile rezervate.
  .: un produs SAAR SURFACES :.